U Zagrebu održana konferencija "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu"

2020-02-13

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom su organizirali dvodnevnu konferenciju "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu" čije je svečano otvorenje održano u hotelu Westin u Zagrebu uz sudjelovanje najviših predstavnika vlasti Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvodnevnu konferenciju "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu" otvorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ujedno i pokroviteljica ove konferencije, kojoj je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj dodijelio Posebno priznanje za doprinos na polju promicanja zajedništva u različitosti, razvoju međureligijskog dijaloga, poštovanja i uvažavanja posebnosti koja krase društvo.

Održavanje ove konferencije u Zagrebu Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je prilikom za predstavljanje Hrvatske kao države koja poštuje i promiče najviše standarde vjerske tolerancije i izgradnju međureligijskih veza u duhu tolerancije i solidarnosti.

Predsjednica je istaknula kako je prije četiri godine obilježena stota godišnjica pravnog i institucionalnog priznanja islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj.

"Ratovi, sukobi, progoni i svjetske krize svoj korijen nalaze u umrtvljenim savjestima i ravnodušnosti koji ne žele vidjeti nevolju drugoga, posebno ako se te tragedije događaju negdje drugdje i nekom drugom. No, povijest je učiteljica koja nas uči kako se zaboravljeno uvijek ponavlja", kazala je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je na nedavno obilježenu obljetnicu holokausta te poručila kako je to podsjetnik na zlo koje se nikad više ne smije nikome ponoviti. Bog nas je stvorio različite, a patnja svakog čovjeka ili naroda patnja je cijelog čovječanstva, poručila je predsjednica te posebno upozorila na nasilje nad ženama, djecom i nemoćnima koje je u suprotnosti sa svakim vjerskim naukom, navela je.

Generalni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa poručio je kako mu je drago da se ova konferencija održava u Hrvatskoj koju je nazvao inkubatorom mira i blagostanja.

"Čovječanstvo posjeduje dovoljno zajedničkih vrijednosti koje mogu unijeti mir, sklad i blagoslov u današnji svijet. Zajedničke vrijednosti su bliže i jače kada poprimaju nacionalne razmjere kao što je to slučaj s Hrvatskom koja slovi kao krasan primjer tomu", kazao je Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa.

Istakao je kako Svjetska muslimanska liga naglašava važnost poštivanja ustava, zakona i kultura u kojima vjernici žive te kako ustavi civiliziranih zemalja nisu upereni protiv religija.
- Otvaranje prostora za religijski dijalog

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je na Povelju o ljudskom bratstvu koju potpisali su Papa Franjo i veliki imam kairskog sveučilišta Al Azhar na dan konferencije prošle godine, a "koja poziva sve religije i sve ljude da njeguju bratske odnose putem međusobnog upoznavanja i dijaloga, s ciljem stvaranja mira u svijetu i pravednijeg društva".

"U globaliziranom svijetu uvažavanje pluralnosti, postupanje s heterogenošću te vjerskom i kulturnom raznolikošću ključan je izazov. Hrvatska se zalaže za sveobuhvatnu obvezu zaštite i poštivanja ljudskog dostojanstva, a uz ostale slobode, u našem Ustavu navedeno uključuje i obvezu da se poštuju i štite vjerske slobode. Hrvatska slobodu vjere razumijeva kao jednu od suštinskih vrijednosti koju promovira i izvan granica Hrvatske", poručio je hrvatski premijer Plenković.

Izrazio je nadu kako će se tijekom konferencije otvoriti prostor za dijalog, podijeliti iskustva i stručno znanje te razgovarati o budućnosti i afirmativnim procesima.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je kazao kako očekuje da će ova konferencija pridonijeti jačanju islamsko-kršćanskih odnosa i međureligijskog dijaloga.

"Islam i kršćanstvo dijele 14 stoljeća zajedničke povijesti koja je često bila složena i nemirna, prožeta sukobima, uglavnom zbog predrasuda koje su počivale na neznanju ili iskrivljenim slikama jednih o drugima", naveo je Jandroković.

- Hrvatska jedina zemlja regije čiji građani nisu sudjelovali na stranim ratištima

U ime organizatora, okupljenima se obratio muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović, koji je poručio kako je Hrvatska primjer uređenosti odnosa države s vjerskim zajednicama.

"Hrvatska na ovaj način pokazuje jasno opredjeljenje protiv svih oblika antisemitizma, islamofobije, svih oblika zastranjivanja u vjeri i svih ekstremizama. Želimo se podičiti da smo jedina zemlja u regiji čiji niti jedna građanin nije sudjelovao u bilo kojem sukobu na stranim ratištima. Zasluga je to uređenih odnosa, preventivnih programa i otvorenosti političkih, vjerskih, akademskih, kulturnih i društvenih djelatnika", kazao je Hasanović.

"Što je vjerska zajednica i crkva dalje od nacionalnih ideologija, a bliža patnjama i problemima običnih ljudi, time je vjerodostojnija u svojem poslanju", zaključio je Hasanović.

Zadarski nadbiskup i suorganizator ove konferencije, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), mons. Želimir Puljić, podsjetio je na važnost dosega Vatikanskog koncila i dokumenta Nostra Etate koji je 60-ih godina prošlog stoljeća naišao na brojne otpore, no kako je klima u katoličkom i muslimanskom svijetu danas promijenjena.

"Neka ova konferencija u glavnom gradu Hrvatske bude plodno zborovanje u ozračju upravo ove Deklaracije o ljudskom bratstvu s molitvom da Gospodar ljudskih srdaca i sudbina uputi noge naše na put mira", poručio je Puljić.

Konferencija se održala na godišnjicu potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot koju su prošle godine potpisali Papa Franjo i imam džamije Al Azhar Ahmed el-Tayeb u Abu Dhabiju. Bio je to prvi posjet jednog pape Arapskom poluotoku.

Tijekom konferencije kroz pet plenarnih sesija održano je tridesetak predavanja tijekom kojih su govorili stručnjaci iz raznih oblasti te religijski lideri iz Hrvatske i svijeta.