Polaznici vjeronauka iz Varaždina na Festivalu islamskog vjeronauka u Rijeci

2022-06-08

U Islamskom centru Rijeka, 5.6.2022. godine, upriličen je program 4. Festivala islamskog vjeronauka gdje se okupilo oko 800 djece iz svih naših džemata u Hrvatskoj. Na svečanosti su prisustvovali uvaženi muftija akademik Aziz ef. Hasanović, šejh Nasir Al Sulaiti, predsjednik organizacijskog odbora natjecanja Časnog Kur'ana Jasim bin Muhammad bin Thani, veleposlanik Države Katar u R. Hrvatskoj Nj. E. šejh Mohammed Yousef J. J. Al-Thani, Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica, glavni imami, imami i vjeroučiteljice.

Cilj Festivala islamskog vjeronauka je okupiti najbolje vjeroučenike i mektepske polaznike na jednom mjestu iz Hrvatske i ponuditi im zanimljive sadržaje kroz koje će steći nove spoznaje, znanja, prezentirati se i predstaviti kroz zajednički program ali i steći nova poznanstva, prijateljstva sa svojim vršnjacima iz drugih gradova družeći se i zabavljući kroz rekreativne igre koje su bile ponuđene.

U prvom dijelu programa, nakon podne namaza polaznici mekteba iz medžlisi u Hrvatskoj predstavili su se učenjem odlomaka iz Kur'ana, izvedbama ilahija i recitacijama. Medžlis Varaždin je prekrasnim učenjem odlomka iz Kur'ana (Ajetul Kursijja) predstavila učenica Ema Halili iz Varaždina.

Festifal islamskog vjeronauka je prilika za predstavljanje polaznika mekteba, njihovo druženje kroz svečani program i igru, ali i najbolji način za okončanje još jedne uspješne mektebske godine. Nakon programa u Riječkoj džamiji prisutnima se obratio muftija akademik Aziz ef. Hasanović. Nakon obraćanja muftije uslijedila je dodjela nagrada za polaznike i njihove mentore koji su osvojili na natjecanjima jedno od prva tri mjesta za što je priznanje dobio i učenik iz Čakovca, Anas Ramadani.

Festival je obuhvatio i prigodni program ispred džamije, na platou Islamskog centra, gdje je organizirana predstva za djecu "Mravko Travko" u realizaciji Latifa Moćevića iz Sarajeva.

Nakon predstave, u dvorani Islamskog centra predstavljena je izložba "Muzej Poslanika, a.s.", gdje su se posjetitelji i djeca mogli upoznati u inovativnoj prezentaciji sa životom Muhammeda, a.s.

Druženje je nastavljeno na igralištu IC Rijeka gdje su za najmlađe polaznike pripremljeni razni zabavni sadržaji i ćevapi.


Izvor: web stranica Medžlisa IZ Rijeka