Obilježavanje dana stradanja žrtava Srebrenice u Varaždinu

2022-07-09

Ispred Gradske vijećnice Grada Varaždin danas, u petak 8. srpnja 2022. godine istaknuta je poruka "Da se na zaboravi", a odnosi se na stradanje nevinih žrtava u Srebrenici 1995 godine.

Obilježavanju Dana stradanja u Srebrenici organizatorima, članovima Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske za Varaždinsku županiju priključili su se gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, Zdravka Grđan predsjednica i članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina. Komemoraciji se priključio i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije sa zamjenicom Silvijom Zagorec te predsjednikom skupštine Josipom Križanićem. Uz ostale uzvanike odaslali su jednostavnu poruku solidarnosti s bošnjačkim narodom i nevinim žrtvama rata.

Gradonačelnik Grada Varaždina je tom prilikom istaknuo: Sjećamo se tragičnog događaja koji se zbio u srpnju 1995. godine u Bosni i Hercegovini. Taj događaj pokazuje sav besmisao rata. Pogubiti gotovo 8,5 tisuća ljudi je zaista genocid. Nažalost, svijet se nije opametio jer vidimo da imamo sličnu situaciju ponovo sada u Ukrajini. Nažalost, Svijet ne uči iz svojih grešaka. Mi ćemo napraviti sve da se sjećamo ovog čina, groznog genocida koji je počinjen.

I župan Anđelko Stričak ocijenio je događaj u Srebrenici jednim od najgorih zločina u povijesti Europe. Sjetivši se i drugih ratova na ovim područjima, te rata u Ukrajini, ukazao je na važnost sjećanja na nedužne žrtve te dodao: Okupljeni smo ovdje i šaljemo poruku mira te promišljamo koliko nam je mir neophodan i potreban.

Predsjednik županijske bošnjačke zajednice Salko Ikanović zahvalio je svima koji su došli iskazati poštovanje prema žrtvama u Srebrenici te zaključio: Dokle god postoj oni koji pokušavaju žrtve u Srebrenici i datum počinjena zločina obezvrijediti, reći da se to nije desilo te veličati ljude koji su počinili taj zločin, mi moramo stalno imati obavezu i opominjati da se to više nikada ne desi i da se ne zaboravi.


Izvor: www.varazdin.hr