Obilježavanje Dana nacionalnih manjina u Gradu Varaždinu

2022-05-24
21. svibnja 2022. god., na središnjem varaždinskom trgu, Trgu kralja Tomislava bogatim programom u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježen je Dan nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije te Alija Redžaj, predstavnik albanske nacionalne manjine Grada Varaždina.

Predstavljanjem svoje baštine te gastro-ponudom na izložbenim mjestima predstavili su se predstavnici albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine, a priključili su se i predstavnici Ukrajine koji od nedavno borave u Hrvatskoj zbog ratnih zbivanja u svojoj zemlji.

U programu ispred Gradske vijećnice nastupili su Pjevački zbor Nagelj i KUD Grajena iz Ptuja, Zajednica albanaca Istarske županije folklorna skupina "Perlat", Društvo izvornog folklora Veliki Poganac, Prosvjeta, Filip Kitanović na trubi, Milka Knežević i Dubravka Sinadinović, a pjesmom i recitacijama predstavila su se i djeca iz Ukrajine.

U Gradskoj vijećnici za visoke uzvanike priređen je prijem koji su kasnije pratili program na Korzu zajedno sa građanima Varaždina.

Prijemu su prisustvovali:

Dušan Pšeničnik, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu, gradonačelnica Ptuja Nuška Gajšek, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica i predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Varaždin Idriz ef. Hasanović, Vesna Haluga, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina, Xhevdet Sopaja, treći tajnik Veleposlanstva Republike Kosovo, te predstavnici albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine.


Izvor: www.varazdin.hr