Klanjana dženaza namaz rhm. Hasanu Tanoviću

2019-04-09

Danas sam u Čakovcu prisustvovao dženazi rahmetli Hasanu Tanoviću koji je preselio na ahiret u svojoj 91. godini. Posljednji ispraćaj obavljen je na čakovečkom groblju Mihovljan, a ukopan je u turbetu/mauzoleju pored svoje prve supruge. Rahmetullahi alejhi rahmeten wasiah!

NJEGOVO IME JE DOBROTA, HASAN JE ZAISTA BIO DOBAR ČOVJEK

Rahmetli Hasana Tanovića poznavao sam od 1998. i bio sam njegov imam tri godine dok sam službovao u Varaždinu. Veselio se svakom našem susretu i uvijek me je srdačno dočekivao. Imao je proizvodni pogon u Varaždinu "Tanotex" kao i u Čakovcu, a njegove kćerke Habiba i Damira nastavile su očevu tradiciju u gospodarstvu kroz "Feroimpex" i druge trvrtke. Rahmetli Hasan je među prvima u bivšoj državi, dakle 1961. godine, otvorio privatni obrt. Bio je i ostao pojam uspješnog privrednika ne samo u Međimurju nego i van granica Hrvatske. Njegovu dobrotu mnogi su poznavali koji su i danas na posljednjem ispraćaju to i potvrđivali. U vrijeme rata pomagao je Hrvatsku, a potom i BiH. Čak mu je država neovlašteno uzimala i što joj ne pripada. Svjedočio mi je o tome u više navrata. Bili su to milionski iznosi u DEM-ima. Bio je često verbalno napadan, a jednom je pokušano njegovo fizičko likvidiranje. Pomagao je mnogima, izbjeglicama, kuturnim i obrazovnim institucijama, Islamskoj zajednici, a nerijetko je pomagao i župne crkve u svojoj neposrednoj blizini. Danas je to svojom nazočnošću potvrdio i mjesni župnik. Njegova članarina po vlastitom izboru u Islamskoj zajednici je bila 1000 kn mjesečno. Dok sam bio imam u Varaždinu godine 2001. u cjelosti je financirao prvo javno obilježavanje i proslavu Bajrama gdje je bilo prisutno i nekoliko stotina ljudi. To je bio Bajram u pravom smislu proslave. Tada su nastupale Arabeske i pjesnik Enes Kišević. Bili su tada: muftija Ševko Omerbašić, muftija dr. Aziz Hasanović, biskup msgr. Marko Culej, paroh Zvonimir Pilinger, ambasador BiH dr. Hasan Muratović, h. Salim Šabić, dr. Muradif Kulenović, iranski ambasador Keyvan Imani, iz turske ambasade Çazim Çauş Oglu, bosanski konzul Nermin Mešinović, varaždinski župan Marijan Mlinarić kao i mnogi drugi. I dan danas se taj Bajram prepričava. U ratnim danima znao je pripremiti i vola za izbjeglice kojih je bilo u Varaždinu. Bio je i ostao vezan za svoju Bosnu, za svoj narod, za svoje prijatelje i susjede. Nedavno je, u februaru, napunio devedeset godina, a sjećam se kada mi je govorio: "Pa ja sam mladić iako imam 71 godinu." - tješivši mene dvadesetjednogodišnjaka koji je "otišao u svijet". Hasan je bio autoritet i poštovan nadaleko kod mnogih. Njegova djela će krasiti i svjedočiti njegov trag na dunjaluku. Hasan na arapskom jeziku znači dobar. Njegovo ime je dobrota. Zaista je Hasan bio dobar.

Danas mu je dženazu predvodio muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a bili su svi njegovi imami Idriz ef. Hasanović, Avdo ef. Imširović i moja malenkost kao i mr. Nermin ef. Botonjić. Muftija je u svom obraćanju biranim riječima istakao Hasanove vrline te svima ukazao put dobročinstva kojim je rahmetli Hasan kročio od njegove rodne Hercegovine do zadnjeg počivališta u Međimurju. Na zadnjem ovodunjalučkom rastanku biranim stihovima od rahmetli Hasana oprostio se i poznati pjesnik Enes Kišević koji se s njim poznavao punih 50 godina. Neka stihovi i dove budu podsjetnik na bogat život velikog insana rahmetli Hasana Tanovića.

Molim Svevišnjeg Allaha dž.š. da mu oprosti grijehe, ukabuli njegova dobra djela i da mu podari mjesto u džennetu. Amin!


Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa IZ Karlovac