Bajramski prijem u Varaždinu

2018-06-15

U petak, 15.06.2018. god. u Varaždinu u hotelu Turist uz svečanu večeru upriličeno je obilježavanje Ramazanskog bajrama kojemu je prisustvovao veliki broj uzvanika i prisutnih vjernika, a koji su ove godine priredili Medžlis Islamske zajednice Varaždin i Bošnjačka nacionalna zajednica za Varaždinsku županiju.

Na samom početku prisutnima se obratio gl. imam Idriz ef. Hasanović koji je u svom govoru naglasio spremnost i otvorenost grada Varaždina kada su u pitanju vjerske manjine, naglašavajući da je grad Varaždin bio prvi grad u Hrvatskoj u kojoj se davne 2000 god. po prvi puta u Republici Hrvatskoj javno obilježio i proslavio bajram. Posebno se zahvalio gospodinu Hasanu Tanoviću koji je te godine bio razlogom obilježavanja bajrama, ali i njegovoj kćerci gđi. Habibi Legac koja je najvećim dijelom učestvovala u realizaciji ovogodišnje proslave bajrama. Zahvalio se i svojim bivšim kolegama glavnim imamima koji su svojim radom i požrtvovanošću utkali sebe u ovaj džemat, Šemsi ef. Zekotiću, Admiru ef. Muhiću, Abdullahu ef. Imširoviću i Nedimu ef. Omeroviću.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika grada Varaždina, gospodin Zlatan Avar, koji je pozdravio prisutne čestitajući im bajram i potvrdio imamove riječi o spremnosti grada kada je u pitanju naša zajednica naglašavajući multikulturalnost koja je ukrasom ovoga grada.

Na kraju je riječ preuzeo uvaženi muftija, akademik prof. dr. Aziz Hasanović koji je izrazio zadovoljstvo i sreću što se nakon toliko godina u gradu Varaždinu obilježava bajram na ovakav način, prisječajući se davno obilježenog bajrama kojemu je tada prisustvovao u svojstvu gl. imama Medžlisa IZ Zagreb. Istaknuo je da muslimani na ovim prostorima nikako ne suživaju s drugima, nego žive zajedničkim životom, iskazujući jedni prema drugima poštovanje prema kulturnom, nacionalnom i vjerskom identitetu. Spomenuo je i zabrinutost prema današnjem sveprisutnom nerazumijevanju i odnosu prema islamu i islamskim načelima, zbog čega je smatrao svojom dužnošću napisati knjigu pod nazivom "Razumjeti islam" u kojoj jednostavnim rječnikom detaljno objašnjava najbitnije odrednice vjere islama.

Ova noć zasigurno ne bi bila ista da je svojim glazbenim interpretacijama nisu ukrasili Sakin Modronja, Ana Benković s učenicima Islamske gimnazije iz Zagreba i instrumentalni sastav Ehli Iman.